Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
20 maart 2017
 
titanen (de)
betekenis
reuzen op hun vakgebied
  
uitspraak
[tie-ta-nuhn]

citaat
“Roger Federer heeft opnieuw laten zien nog lang niet afgeschreven te hoeven worden. In Indian Wells versloeg hij wederom zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal. 
(...) Zesenhalve week geleden stonden de twee titanen ook al verrassend tegenover elkaar, in de finale van de Australian Open.”
Bron: Federer opnieuw de baas over Nadal (AD.nl, 16 maart 2017)

woordfeit
In de Griekse mythologie komt het reuzengeslacht van de Titanen voor. Deze nakomelingen van de goden Gaea en Uranus probeerden – tevergeefs – de hemel (de Olympus) te bestormen en te veroveren op de goden. Aan hun heldhaftige strijd dankt het Nederlands onder meer het woord titanenstrijd voor een reusachtige, geweldige strijd. Het woord titanen ging in figuurlijke zin ‘reuzen op hun eigen (vak)gebied’ betekenen en ‘personen die zich heldhaftig verzetten tegen heer­sen­de op­vat­tin­gen op een bepaald ge­bied’.
Eén reus uit het Titanengeslacht is een Titan. Een ‘reus, grootheid op zijn vakgebied’ is van oudsher dus een titan. Maar doordat titanen (met lange a) zo vaak in het meervoud voorkomt, komt naast titan tegenwoordig ook de vorm titaan voor.
 
 
 

Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
‘Mijn vader zei altijd’ (verschijnt 6 april)

 
Het vervolg op de bestseller Mijn moeder zei altijd.

Wat zei vader als je met grote argwaan naar het eten keek? ‘Wat je niet lust, slik je maar door.’
En als je uitgeput was na een lange fietstocht? ‘Als je aan het eind van je krachten bent, ben je aan het begin van je reserve.’ 

Na het overweldigende succes van Mijn moeder zei altijd verzamelde Jaap Toorenaar opnieuw wijze, hilarische en ontroerende uitspraken die vaak alleen in kleine kring bekend zijn. Dit is de geschiedenis van ons gezinsleven, samengevat in familiespreuken.

Mijn vader zei altijd is tot stand gekomen in samenwerking met en onder redactie van Onze Taal.
Als u voor 10 april bestelt, ontvangt u een gesigneerd boek. Bij elk boek zit een kaartje waarop u uw eigen favoriete spreuk kunt schrijven.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief