Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
6 maart 2017
 
trimaran (de)
betekenis
vaartuig met drie parallel verbonden rompen
 
uitspraak
[trie-ma-ran]

citaat
“Dat de Chinezen hard aan de weg timmeren om een uitgebreid en modern defensiearsenaal op te bouwen, is al lang geen geheim meer. De onthulling van het ontwerp voor een nieuw marinefregat (...) was daarom geen verrassing. Maar het ontwerp zelf, een trimaran, verrast wel.”
Bron: Ontwerp Chinese trimaran troeft USS Independence af (Korneel Luth, KIJK, 27 februari 2017)

woordfeit
Het begrip trimaran is gebaseerd op het wat bekendere catamaran. Een catamaran is een boot met twee relatief smalle rompen (drijvende delen), die boven water aan elkaar verbonden zijn. Ze zijn onder meer bekend uit de zeilwereld, maar ook veel moderne veerboten zijn catamarans. Het woord komt uit het Tamil, een op Sri Lanka en in Zuid-India gesproken taal, waarin kattamaram oorspronkelijk ‘samengebonden hout’ betekende: het duidde aanvankelijk een van boomstammen gemaakt vlot aan.
Het woord trimaran is een combinatie van het voorvoegsel tri- ‘drie’ (dat in dit geval naar de drie rompen verwijst) en het tweede deel van het woord catamaran.
 
 
 
Teksten laten corrigeren?
 

Teksten schrijven is een vak op zich - en teksten nakijken ook. Laat uw tekst daarom corrigeren door de Taaladviesdienst van Onze Taal. 
Twee ervaren taaladviseurs bekijken of de punten en komma’s op de juiste plaats staan, of de spelling en zinsbouw juist zijn en of de boodschap die u wilt overbrengen goed over het voetlicht komt.

Onze Taal corrigeert allerlei teksten: advertenties, brieven, columns, artikelen, mailings, websiteteksten, rapporten, jaarverslagen, boeken, enz.

Mail uw tekst naar taaladviesdienst@onzetaal.nl voor een vrijblijvende offerte. 

Lees meer
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief