Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
12 juni 2017
 
vehement
betekenis
hevig, sterk
  
uitspraak
[vee-huh-ment]

citaat
“De verhoudingen met Washington onder president Donald Trump zijn ‘gespannen’, aldus emir Al-Thani, maar hij verwacht niet dat Trump lang aan de macht zal blijven. Qatar ontkent vehement dat de emir ooit zoiets zou hebben gezegd en beschuldigt anonieme hackers van het verdraaien van het discours van zijn koning.”
Bron: Waarom de ernstige diplomatieke rel met Qatar geen verrassing is (Jorn De Cock, De Standaard, 5 juni 2017)

woordfeit
In de zestiende eeuw heeft het Nederlands het woord vehement overgenomen uit het Frans, dat véhément aan het Latijnse vehemens dankt. De betekenis is door de eeuwen heen altijd ‘hevig, heftig’ geweest.
Door veelvuldig gebruik van vehement werd het woord in de praktijk weleens verkort tot viement: “wy [leden] sulcke viemente pijn” en “het was ‘viement’ koud geweest”. Inmiddels is vehement in het Nederlands geen alledaags woord meer - anders dan in bijvoorbeeld het Duits, Engels en Frans, waar vehement/véhément nog geregeld voorkomt. Viement is allang uit het algemene taalgebruik verdwenen.
 
 
 
 
Word lid van Onze Taal en ontvang het boek Mijn vader zei altijd als welkomstcadeau
 

Het leukste, interessantse én grootste tijdschrift over taal - dat is Onze Taal. Taalkundig verantwoord en prettig leesbaar: artikelen, interviews, columns en rubrieken over uiteenlopende onderwerpen als etymologie, argumentatie, woordenboeken, spelling en jongerentaal - en nog heel veel meer.

Leden van het Genootschap Onze Taal ontvangen niet alleen het tijdschrift (op papier én digitaal), maar kunnen ook gratis taalvragen stellen aan de Taaladviesdienst en krijgen korting op andere diensten van de vereniging (taaltrainingen en congressen).
Voor 6 x Onze Taal + Mijn vader zei altijd betaalt u slechts € 27,50.*

Als u uw bestelling vóór donderdag 15 juni 12.00 uur doet, hebt u uw boek voor Vaderdag in huis.

* Dit aanbod geldt voor Nederland.
Voor België geldt dit aanbod.
Voor overige landen geldt dit aanbod.

Aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief