Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
5 januari 2017
 
velodroom (de/het)
betekenis
(overdekte) wielerbaan
  
uitspraak
[vee-lo-droom]

citaat
“Robert Marchand is klein van stuk (1,50 meter) en rijp in jaren (105 lentes), maar fietsen doet hij als geen ander. De kloeke Fransman trapte woensdagnamiddag op de nationale velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines in één uur een historische 22,547 kilometer bij elkaar.”
Bron: 105-jarige Fransman rijdt 22,547 kilometer in één uur (De Standaard, 4 januari 2017)

woordfeit
Velodroom is een vernederlandsing van het Franse woord vélodrome. Dat bevat het Franse woord voor fiets, vélo, en het woorddeel drome, dat de baan aanduidt waarop wordt gefietst. Uiteindelijk zijn -drome en -droom te herleiden tot het klassiek Griekse dromos voor ‘renbaan’ en het werkwoord dramein, dat ‘rennen’ betekent. Ook in hippodroom ‘paardenrenbaan’, autodroom ‘autoracebaan’ en het verouderde aerodroom voor ‘vliegveld’ komt het achtervoegsel -droom voor.  
 
 
 
Wie wordt de beste leraar Nederlands van 2017?
Voor de vierde keer op rij gaan radioprogramma De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal op zoek naar de beste leraar Nederlands van het jaar. De verkiezing is deze week van start gegaan: docenten uit Nederland en België kunnen zichzelf aanmelden, of aangemeld worden door bijvoorbeeld leerlingen of collega’s (via taalstaat@kro-ncrv.nl).

Uit de inzendingen kiest een vakjury (Trudy Coenen, Peter-Arno Coppen en Frans Daems) een aantal kanshebbers, die zich vervolgens in De Taalstaat mogen presenteren. Hierna selecteert de jury de finalisten, op wie gestemd kan worden door het publiek. De winnaar wordt op 20 mei bekendgemaakt.
Meld een docent aan
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief