Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
3 juli 2017
 
versmaden
betekenis
(met minachting) afwijzen, sterk afkeuren

uitspraak
[vuhr-sma-duhn]

citaat
“Het is een fascinerende lijst: zo is in Frankrijk de lait d’amandes toegestaan (...), maar in Nederland de amandelmelk niet. (...) Als het toetje in het Frans op de kaart stond als glace au lait d’amandes, dan gaat iedereen vrijuit. Maar als de naam van het dessert op de menukaarten van de Nederlandse gasten is vertaald en het versmade woord amandelmelk is gebruikt, dan zwaait er wat.”
Bron: Het grote ‘verwarringsgevaar’: Sojamelk mag geen soja-‘melk’ meer heten (Teun van de Keuken, de Volkskrant, 3 juli 2017)

woordfeit
Het woord versmaden komt vooral voor in de combinatie niet te versmaden, waarmee ‘erg lekker, onweerstaanbaar’ wordt bedoeld - bijvoorbeeld: ‘Ik vind Ankes wortelcake niet te versmaden.’ Buiten die vaste combinatie betekent versmaden ‘afwijzen, afkeuren’, waarbij een zekere minachting of verachting doorklinkt.
Versmaden is een afleiding van smaden, dat in de Middeleeuwen ‘verachten’ betekende. Smaden en smaad (‘openbare belediging, aantasting van iemands eer’) gaan terug op een oud Germaans woord met de betekenis ‘klein, gering, minderwaardig’. Mogelijk zijn van dat woord ook smal en het Engelse small (‘klein’) afgeleid.
 
 
 
Hoe sprak de oermens?
Hoe is taal ontstaan? Hadden oermensen ook al taal en hoe klonk die dan? De kwestie is bijzonder lastig te onderzoeken, omdat gesproken taal nu eenmaal geen sporen nalaat en schrift pas een relatief late uitvinding is. Toch beginnen onderzoekers steeds meer zicht te krijgen op deze kwestie, zoals blijkt uit een nieuw filmpje van de Taalcanon.
Bekijk het filmpje
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief