Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
12 oktober 2017
 
vibrato (het)
betekenis
(het laten horen van een) trillende toon
  
uitspraak
[vie-bra-to]

citaat
“Ook DiDonato zong haar drie grote duetten in de opera met volledige controle over haar stem en veel passie, zonder ergens te forceren. Haar snelle vibrato zorgde voor een mooi contrast met de dramatische Norma van Radvanovsky.”
Bron: Glorieuze Norma in de bioscoop (Lennaert van Anken, Place de l’Opera, 8 oktober 2017)

woordfeit
De muziekterm vibrato wordt vaak als bijwoord gebruikt: het betekent dan ‘trillend’, ‘met trillende toon’. Als zelfstandig naamwoord duidt vibrato het (laten) trillen van een toon aan. We moeten bij ‘trilling’ overigens niet denken aan onzekerheid bij zangers, violisten en andere muzikanten: vibrato is een positieve term voor subtiele wisselingen in toonhoogte of -sterkte; de klank wordt er intenser van.
Vibrato is een Italiaans woord voor ‘trillend, krachtig’ en is terug te voeren op het Latijnse werkwoord voor ‘trillen, zwaaien’: vibrare. Daaraan dankt het Nederlands ook woorden als vibrator ‘trillend apparaat’ en vibreren ‘trillen’.
 
 
 
 
Trainingskalender Onze Taal
Download onze brochure voor meer informatie.
Leden van Onze Taal ontvangen € 40,- korting op de trainingen.
 
okt.
31
Opfristraining taalregels  
Amsterdam (1 dag)

Tijdens deze training frist u uw kennis op het gebied van spelling, grammatica en leestekens op.
Bekijk het filmpje over deze training.

Deze training wordt ook gegeven op zaterdag 18 november in Amsterdam. 


 
NOV.
09
Training praktische grammatica en leestekens
Amsterdam (1 dag)
Tijdens deze training gaat u aan de slag met grammatica en leestekens. Kwesties zoals groter als/dan, hen/hun en die/dat/wat passeren ’s morgens de revue. ’s Middags staat het juiste gebruik van komma’s, dubbele punten, aanhalingstekens, enzovoort centraal.
Bekijk het filmpje over deze training.

 
NOV.
28
Complete training spelling
Amsterdam (1 dag)
In deze training komen tal van spellingkwesties aan bod: aaneen of los schrijven, streepjesgebruik, hoofdletters en kleine letters, werkwoordspelling, enzovoort.
Bekijk het filmpje over deze training.

 
Taal
10
Incompanytraining: uw team een tien voor taal?

Soms bestaat er binnen een organisatie behoefte om de taalkennis van meerdere medewerkers te verbeteren. Daarom bieden wij ook incompanytrainingen aan. De taaltrainers van Onze Taal komen graag naar organisaties en bedrijven toe om een inspirerende training op maat te verzorgen. 
Onderwerpen: spelling, grammatica, leestekens of duidelijk schrijven. Combi­naties van deze onderwerpen zijn ook mogelijk.

Bekijk het filmpje over de incompanytrainingen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief