Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
14 november 2016
 
volkstribuun (de)
betekenis
iemand die opkomt voor de volksklasse
  
uitspraak
[volks-trie-buun]

citaat
“Had men in die kringen maar beter naar de grieven van het gewone volk moeten luisteren (...). Dan hoefde men nu niet te dealen met Donald Trump, de volkstribuun die zich tot tolk heeft gemaakt van dit volk. Ook al is hij zelf miljardair en vastgoedmagnaat.”
Bron: Moeten ‘links’ en ‘de elite’ dan de haat en de rancune van het geteisem omhelzen? (Han van der Horst, Joop.nl, 10 november 2016)

woordfeit
Tribuun is de Nederlandse vorm van het Latijnse tribunus ‘Romeins leider’. In het oude Rome was de tribunus het hoofd van een tribus ‘stam’, ‘(kies)district’. Later werd het een ruimere term voor een functionaris die een deel van de samenleving vertegenwoordigde, bijvoorbeeld militairen, de hogere of juist de lagere klasse. De tribuun die speciaal opkwam voor de belangen van het ‘gewone volk’ (plebs) was de tribunus plebis, oftewel de ‘volkstribuun’.
In het Nederlands was volkstribuun in het verleden soms ook een erebenaming voor socialistische leiders, die de belangen van arbeiders behartigden in de politiek. Tegenwoordig wordt het woord ook gebruikt voor een ‘uit het volk voortgekomen leider’ of een ‘populistisch politicus’. 
 
 
 
Aanbod uit de Onze Taal-webwinkel
Fris uw spellingkennis op met onze digitale spellingcursus!
 

De spellingregels van het Nederlands leren en ermee oefenen op uw computer: dat kan met onze spellingstick. In korte modules frist u uw kennis over de belangrijkste spellingregels op. De cursus bevat ook veel oefeningen en een eindtoets.
De spellingcursus staat op een usb-stick van 4 GB en is geschikt voor alle besturingssystemen. Er is veel geheugenruimte over, zodat u ook andere bestanden op de stick kunt opslaan. 

De spellingstick is ontwikkeld door communicatiebureau Hendrikx Van der Spek en het Genootschap Onze Taal.
De spellingstick is te koop in de webwinkel van Onze Taal.
Bestel nu
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief