Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
11 mei 2017
 
voluptueus
betekenis
sensueel mollig, met aantrekkelijke ronde vormen
  
uitspraak
[vo-lup-tu-eus]

citaat
“‘Bij ELLE casten we zeker geen ongezond dunne modellen. We kijken vooral naar het type vrouw, dat er diversiteit zit in de modellen die aan bod komen. (...) Maar bij onze castings is het wel vaak een punt van discussie: wat de een mooi vindt, vindt de ander voluptueus.’”
Bron: De Franse wet die het gebruik van te dunne modellen bestraft is (nu echt) in werking, maar hoe waterdicht is die? (Moniek Moerland, Elle, 9 mei 2017)

woordfeit
Voluptueus gaat via het Franse voluptueux terug op het Latijnse voluptuosus ‘genotvol, aangenaam’. Dat is afgeleid van het zelfstandig naamwoord voluptas, dat ‘genoegen, genot, lust’ betekent. Het is verwant aan velle, dat naast ‘willen’ ook ‘begeren’ betekent.
Aanvankelijk betekende voluptueus vooral ‘wellustig, sensueel’. Gaandeweg werd het, onder meer in de schilderkunst, niet alleen met lust geassocieerd, maar ook met (aantrekkelijke) lichamelijke rondingen. Zo kreeg het woord er een betekenis bij: ‘mollig/rond op een manier die seksueel aantrekkelijk wordt gevonden’. Aan het citaat hierboven is te zien dat het aspect ‘aantrekkelijk’ ook onder druk staat: voor sommigen is voluptueus al een synoniem van mollig.
 
 
 
Met korting naar Grote Vertaaldag
 
Op zaterdag 13 mei vindt in Utrecht de Grote Vertaaldag plaats. Deze dag maakt deel uit van de manifestatie Nederland Vertaalt, die in het leven is geroepen om het belang van vertalen te onderstrepen.

Op de Vertaaldag worden de inzendingen besproken van de vertaalwedstrijd die in november in NRC Handelsblad stond; ook worden er nieuwe vertaalopgaven aangeboden. Daarnaast staan er verschillende inspirerende lezingen op het programma.
 
Als Woordpostlezer kunt u met korting naar de Vertaaldag: u betaalt € 45,- i.p.v. € 60,-. Gebruik hiervoor bij aanmelding de kortingscode NV7OT. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. 
Meer informatie / aanmelden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief