Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
15 juni 2017
 
yngling (de)

betekenis
type zeilboot
 
uitspraak
[ing-ling]

citaat
“Over een maand is het zover: het WK yngling op het Sneekermeer. (...) Met korte wedstrijden en zeilers uit verschillende werelddelen belooft het een groot spektakel te worden.”
Bron: WK yngling belooft spektakel (Sneeker Nieuwsblad, 14 juni 2017)

woordfeit
Een yngling is een middelgroot type zeilboot, waar onder meer olympische wedstrijden mee gehouden zijn. De boot is aan het eind van de jaren zestig ontworpen door een Noorse ingenieur en botenbouwer, Jan Herman Linge. Omdat de boot in eerste instantie voor zijn (jonge) zoon bedoeld was, gaf Linge er de benaming yngling aan - het Noorse woord voor ‘jongeling’.
Het woord yngling is afgeleid van het Noorse woord voor ‘jong’, ung, met het achtervoegsel -ling, dat overeenkomt met het Nederlandse -(e)ling, zoals in jongeling. Het Noors is, net als het Nederlands, een Germaanse taal, en kent daarom tal van vergelijkbare woorden en woorddelen. Ook het Noorse ung en het Nederlandse jong zijn met elkaar verwant, en het Engelse young en het Duitse jung horen daar ook bij.
In het citaat hierboven (“het WK yngling”) is yngling overigens op te vatten als ynglingklasse of ynglingvaren.

 
 
 
Aanbod van Onze Taal
DeTaal-top-100 
 

Een uitkomst in de dagelijkse taalpraktijk! Kort en duidelijk antwoord op honderd veelgestelde vragen over het Nederlands, met tal van voorbeelden. Bondig, praktisch en overzichtelijk.

Alle belangrijke onderwerpen komen aan bod: spelling, grammatica en leestekens. Ook wordt aandacht besteed aan de schrijfwijze van getallen, aardrijkskundige namen en de aanhef en afsluiting van mails en brieven. Het boek bevat verder enkele handige lijsten, bijvoorbeeld met oude naamvallen (zoals te allen tijde) en werkwoorden waar hen of hun bij hoort.

De Taal-top-100 is verschenen op 13 juni en kost € 19,90.
> Bestel nu een exemplaar.


Uitnodiging voor de boekpresentatie

Op 29 juni om 19.00 uur vindt de boekpresentatie van de Taal-top-100 plaats bij boekhandel Paagman in Den Haag. U bent van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen. 

Meld u aan voor de boekpresentatie
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief