Als twee (of meer) woorden samen één nieuw woord vormen, worden ze aan elkaar geschreven. Ze vormen een samenstelling. Het maakt daarbij niet uit of één of zelfs meer woorden uit het Engels komen, zoals lunch. Het is eetafspraak, ontbijtafspraak en dus ook lunchafspraak. Ook lunchbox en businesslunch (samenstellingen met twee Engelse woorden) zijn in het Nederlands één woord.

Meer voorbeelden van samenstellingen met Engelse woorden zijn: babykleren, bungalowpark, accountmanager, businessmodel, managementteam en skatebaan.

Streepje

  • In samenstellingen mag je een streepje zetten voor de duidelijkheid: businessschool is goed, maar business-school duidelijker. Dataorganisatie is goed, data-organisatie ook.
  • Bij klinkerbotsing is een streepje verplicht, bijvoorbeeld in data-uitwisseling en dance-event. Klinkerbotsing houdt in dat twee klinkers per ongeluk als één klank gelezen kunnen worden, terwijl ze bij verschillende lettergrepen horen.

Spelling in het Engels vaak met een spatie

In het Engels worden samenstellingen vaak met een spatie geschreven, bijvoorbeeld business school. Zodra de samenstelling gebruikt wordt in het Nederlands, gelden de Nederlandse spellingregels en is een samenstelling één geheel: businessschool. Je kunt dit controleren door een woordenboek of spellinglijst te raadplegen: daarin zijn veel ingeburgerde Engelse woorden en samenstellingen opgenomen.

Soms staat een samenstelling zelf niet in de naslagwerken, maar kun je op basis van andere woorden toch afleiden dat je de combinatie aan elkaar schrijft. De samenstelling dataprovider staat niet in de naslagwerken, maar de woorden data en provider op zichzelf wel, net als andere samenstellingen met data of provider, zoals dataserver en contentprovider.

Als een volledig Engelse samenstelling nog erg onbekend is in het Nederlands en je gebruikt het woord in een Nederlandse tekst, dan kun je de Engelse spelling met een spatie aanhouden. Het is dan bovendien aan te raden om het begrip te cursiveren of tussen aanhalingstekens te zetten, en waarschijnlijk ook om het toe te lichten. Bijvoorbeeld: ‘Mijn broer en zus zijn allebei executive officer bij een internationaal bedrijf.’

Woordgroepen in twee woorden

Woordgroepen hebben wel een spatie (bijvoorbeeld combinaties van een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord). Dat geldt voor Nederlandse en voor Engelse combinaties: rode jurk, black tie, intensieve zorg, intensive care, low budget, second opinion en human resources.

Let op: als de woordgroep wordt gecombineerd met een ander woord, ontstaat één lange samenstelling die aan elkaar wordt geschreven: humanresourcesafdeling.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!